Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize

Adres (bij benadering) : Armstraat 1 B-9550 Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize (Herzele), Dekenaat: Herzele, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Herzele
  • Fusiegemeente:Herzele
  • Patroon: O.L.Vr. van Fatima
Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize 0
Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize 1
Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize 2
Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize 3
Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize 4
Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakerk Wijnhuize, Steenhuize-Wijnhuize 5

Na de tweede wereldoorlog werd een voorlopige kerk in gebruik genomen, naast de lagere school van Wijnhuize op de plaats waar nu het wijkzaaltje van Wijnhuize staat. De basis voor die voorlopige kerk waren barakken die werden gerucupereerd uit de afgeboude concentratiekampen. Het torentje op het wijkzaaltje getuigt nog van dat verleden. Vlak daarnaast, op de hoek van Armstraat en Erwetegemstraat, werd later de huidige Onze-lieve-Vrouw van Fatimakerk opgetrokken. De ruwbouw werd afgerond op 20 december 1953, drie maand na de eerste steenlegging.

Kerkelijk Wijnhuize is heden ten dage een kapelanij, die afhangt van Steenhuize-Wijnhuize (ook al ligt het huidige Wijnhuize wereldlijk op het grondgebied van Sint-Lievens-Esse.Op 10 mei 1938 werd bij koninklijk besluit de kapelanij Wijnhuize opgericht. Een kapelanij kan zich - in tegenstelling tot een kerkfabriek - niet beroepen op het gemeentebestuur om de werkingskosten te dragen). De kapelanij wordt bestuurd door VZW De Wakkere Vrienden.

Nog een anekdote: het kruisbeeld boven het altaar in de Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk werd gerecupereerd uit het puin van de woning van de familie De Koker in de Schipstraat, dat aan het eind van de tweede wereldoorlog vrijwel geheel vernietigd werd tijdens de slag bij het Schipken. Enkel het kruisbeeld bleef ongeschonden.