Sint-Pieterskerk Oostende

Adres (bij benadering) : Petrus en Paulusplein B-8400 Oostende, Dekenaat: Oostende, Bisdom: Brugge

Sint-Pieterskerk Oostende 0
Sint-Pieterskerk Oostende 23
Sint-Pieterskerk Oostende 24
Sint-Pieterskerk Oostende 25

De driebeukige kerk in neogotische stijl verving de op 14 augustus 1896 afgebrande kerk waarvan alleen de toren "De Peperbusse" is overgebleven.
Architect de la Censerie liet zich inspireren door de Dom van Keulen en de Votivkirche van Wenen. Jan Baptist van Wint beeldhouwde Petrus, Paulus en Maria op de voorgevel. Ook de preekstoel en de glasramen beelden scènes uit het leven van de patroonheiligen uit en taferelen uit het evangelie.
Twee historische brandramen stellen de inname van Oostende en de Heilige Martinus voor. Beelden van de vier evangelisten (van Braecke) versieren de pijlers van het dwarsschip. Het gerestaureerde Schyvenorgel dateert van 1907.

Praalgraf Louise-Marie
Koninging Lousie-Marie overleed in Oostende in 1850. Eén week na haar dood startte al een geldinzameling om een monument voor haar op te richten. Beelhouwer Fraikin maakte het witmarmeren praalgrarf dat eerst in een crypte stond. Koning Leopold II liet het bij de bouw van de nieuwe kerk in een zeshoekige neogotische kapel achter het koor plaatsen?. De beelden van de vier heilige vorstinnen, die een verwantschap tonen met Louise-Marie d'Orléans, sieren de buitengevel van de kapel: Elisabeth van Hongarije (met rozen in haar mandje), Clotilde van Frankrijk, Elisabeth van Portugal en Bathilde van Frankrijk.