beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Pieterskerk Esen

Adres (bij benadering) : Esenplein 4 B-8600 Esen (Diksmuide), Dekenaat: Diksmuide, Bisdom: Brugge

Sint-Pieterskerk Esen 0
Sint-Pieterskerk Esen 1
Sint-Pieterskerk Esen 2
Sint-Pieterskerk Esen 3

Geschreven bronnen vermelden Esen reeds in 961 als moederparochie van o.a. Diksmuide en Klerken. De Sint-Pieterskerk werd later een 12de-eeuwse romaanse kerk. Restanten van veld- en ijzersteen zijn zichtbaar in de zijbeuk.
De westertoren werd in 1524 gebouwd, begin 18de eeuw gewijzigd en ca. 1908 neogotisch heringericht.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Na 1918 werd ze heropgebouwd en gerestaureerd.
Het interieur omvat kleurrijke schilderijen van de Esense kunstenaar Gaston Theuninck en een mooi orgel.