Sint-Martinuskerk Lovendegem

Adres (bij benadering) : Kerkstraat 23 B-9920 Lovendegem, Dekenaat: Zomergem, Bisdom: Gent

Sint-Martinuskerk Lovendegem 0
Sint-Martinuskerk Lovendegem 1
Sint-Martinuskerk Lovendegem 2
Sint-Martinuskerk Lovendegem 3

Vanaf 1140 was er sprake van een kerk op deze locatie. Deze kerk werd grotendeels verwoest door de beeldenstormers in de tweede helft van de 16de eeuw. In 1616 werd de driebeukige kerk door Jan en Robrecht Persyns opnieuw opgebouwd.De toren werd midden 18de eeuw gerestaureerd door de bekende bouwmeester David 't Kindt. Doorheen de 18de en het begin van de 19de eeuw onderging de kerk verschillende wijzigingen en uitbreidingen. Het huidige uitzicht van de kerk is vooral het werk van een ingrijpende restauratie en aanpassing in neogotische stijl in 1896-1897. De plannen waren van architect J. Goethals.
Vandaag is de Sint-Martinuskerk een driebeukige basicale kerk met een schip van vijf traveeŽn, een westelijke toren en polygonale zijkapellen.