Sint-Barbarakerk Maldegem

Adres (bij benadering) : Marktstraat 2 B-9990 Maldegem, Dekenaat: Maldegem, Bisdom: Gent

Sint-Barbarakerk Maldegem 0
Sint-Barbarakerk Maldegem 1
Sint-Barbarakerk Maldegem 2
Sint-Barbarakerk Maldegem 3
Sint-Barbarakerk Maldegem 4
Sint-Barbarakerk Maldegem 5

De complexe geschiedenis van de kerk begint al in de 13de eeuw. de toren werd opgetrokken in 1250-1300. Het huidige, classicistische schip dateert uit 1779. De site van het voormalige kerkhof heeft een ovale vorm en is een oude getuige van menselijke occupatie vanaf de 9de eeuw. Het kerkhof was in gebruik tot 1870, en is vandaag heraangelegd met rode beuken, haagbeukhagen en linden. Het geheel baadt nog steeds in een mystieke sfeer.
De 18de eeuwse arduinen hekpijlers hebben door hun dodenornamenten een sterke symbolische waarde. Het monumentale grafteken van baron Philippe Pecsteen van 1847 is een representatief voorbeeld van funerair erfgoed. De Sint-Antoniussnmmegang (eind 19 eeuw) rond de kerk is met zijn zeven pijllerkapelletjes een levende getuige nan volksdevotie.

Home � KerkenInVlaanderen.be