beschermd monument - patrimoine prot�g� - protected monumentSint-Amelbergakerk Wechelderzande

Adres (bij benadering) : Heymansstraat B-2275 Wechelderzande (Lille), Dekenaat: Kempen, Bisdom: Antwerpen

• Dekenaat:Kempen
  • Fusiegemeente:Lille
  • Patroon: Sint-Amelberga
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 0
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 1
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 2
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 3
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 4
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 5
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 6
Sint-Amelbergakerk Wechelderzande 7

De toren die in baksteen is opgetrokken, is een parel van de Vlaamse gotische kunst zoals die werd toegepast in de provincie Antwerpen in het begin van de 16de eeuw. De bakstenen zijn ter plaatse gebakken. De torenspits dagtekent van 1674-1675. De ondeste twee verdiepingen zijn voorzien van een reeks decoratieve spitsbogen, waarin zich boven de ingangspoort een drielobbige nis en het raam van het doksaal bevinden. Langs de zuidzijde ziet men eveneens een drielobbige nis, waarin het beeld van de Heilige Amelberga staat.
De Amelbergakerk bevat twee zijaltaren en schilderijen uit de 17de eeuw. Het houten Amelbergabeeld, gesneden in de 15de eeuw, prijkt op het hoofdaltaar.
De kerktoren is beschermd sedert 1939.

Home � KerkenInVlaanderen.be