Sint-Jan-Baptistkerk Wortel

Adres (bij benadering) : Poeleinde 2 B-2323 Wortel (Hoogstraten), Dekenaat: Noorderkempen, Bisdom: Antwerpen

• Dekenaat:Noorderkempen
  • Fusiegemeente:Hoogstraten
  • Patroon: Sint-Jan Baptist
Sint-Jan-Baptistkerk Wortel 0
Sint-Jan-Baptistkerk Wortel 1
Sint-Jan-Baptistkerk Wortel 2
Sint-Jan-Baptistkerk Wortel 3
Sint-Jan-Baptistkerk Wortel 4

Dit sobere gotische dorpskerkje dateert uit de 15de eeuw, al kan het benedengedeelte in de kerk wel ouder zijn. Boven de deur staat een beeld van Sint-Jan Baptist gemaakt door Karel Seuntjens in 1937. Links bevindt zich een geijkt referentiepunt van het Belgische triangulatienet (hoogtemetingnet); het eenduidig gelokaliseerde punt is precies gelegen 42,245 meter boven het gemiddelde waterpeil van de Noordzee in Oostende.
De massieve toren heeft een vierkant grondvlak met zijden van 8 meter, een muurdikte van 1,2 meter en een hoogte van 35 meter. In de klokkenkamer met aan elke zijde twee spitsbogige galmgaten, hangt het oudste klokje uit de streek (1421).
De laatbarokke doopkapel met zijportaal tegen de zuidwand van de toren, dateert uit de 18de eeuw. In de zijkant van de kerk steekt een kanonskogel. Een oud verhaal wil dat deze kogel zou zijn afgeschoten door het Spaanse leger tijdens de belegering van het kasteel van Hoogstraten in 1603.
In de kerk bevindt zich een renaissancehoogaltaar uit de 17de eeuw dat versierd is met een schilderij dat Sint-Jan-de-Doper bij de Jordaan voorstelt, een werk van P. Ykens (1648-1695).
De glas-in-lood-ramen uit 1935 zijn van Jan Huet (1903-1976), een Wortelse kunstenaar die op het kerkhof, vlakbij de kerk, begraven is.