Sint-Martinuskerk Mater

Adres (bij benadering) : Materplein B-9700 Mater (Oudenaarde), Dekenaat: Oudenaarde, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Oudenaarde
  • Fusiegemeente:Oudenaarde
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Mater 0
Sint-Martinuskerk Mater 1
Sint-Martinuskerk Mater 2
Sint-Martinuskerk Mater 3
Sint-Martinuskerk Mater 4
Sint-Martinuskerk Mater 5

De huidige driebeukige kerk werd gebouwd van 1780 tot 1783 in neo-classicistische stijl.
Geleidelijk werd de kerk langs binnen verder uitgerust. In 1816 werd een ijzeren communiebank geplaatst. Nadat op 29 november 1836 het dak zwaar beschadigd werd door een storm, werd met giften van de parochianen het houtwerk hersteld. Het orgel zou geplaatst zijn kort na de Franse Revolutie.
E.H. Isidoor Minne, pastoor te Mater, liet in 1845 - '46 het hoofdaltaar restaureren, waarbij een marmeren tombe ingewerkt werd.
Het hoofdaltaar is toegewijd aan Sint-Martinus, bisschop en belijder, en aan Sint-Amelberga, tweede patrones.