Sint-Baafskerk Westrozebeke

Adres (bij benadering) : Dewindeplaats B-8840 Westrozebeke (Staden), Dekenaat: Roeselare, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Roeselare
  • Fusiegemeente:Staden
  • Patroon: Sint-Bavo (Sint-Baafs)
Sint-Baafskerk Westrozebeke 0
Sint-Baafskerk Westrozebeke 1
Sint-Baafskerk Westrozebeke 2
Sint-Baafskerk Westrozebeke 3
Sint-Baafskerk Westrozebeke 4

Reeds voor 1300 vereerde men op een bijzondere wijze Onze-Lieve-Vrouw van Westrozebeke. De ommegang vond zijn oorsprong na de slag van Westrozebeke (1382).
De graaf van Vlaanderen, Filips de Stoute, met gravin Margarethe van Male, kwamen in 1384 met veel luister en een groot gevolg op bedevaart.
In 1566 vernielden de beeldenstormers ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, en de kerk werd gesloten.
Het duurde tot 1584 om de eredienst opnieuw in te richten, en een nieuw beeld van Onze-Lieve-Vrouw in te huldigen.
Op 9 maart 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, bracht men het beeld naar de Sint-Michielskerk van Roeselare, en op 19 november 1917 van Roeselare naar Hamme (Oost-Vlaanderen). Na de oorlog op 1 juni 1919 kwam het terug naar Roeselare. Op 25 april 1920 bracht Roeselare onder zeer grote belangstelling en op plechtige wijze het beeld terug naar West-Rozebeke voor de intronisatie in een noodbarak. Daar vereerde men het beeld tot de definitieve overplaatsing naar de nieuwe kerk op 13 juni 1924.