beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Pieterskerk Galmaarden

Adres (bij benadering) : Marktplein B-1570 Galmaarden, Dekenaat: Lennik, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Lennik
  • Fusiegemeente:Galmaarden
  • Patroon: Sint-Petrus (Pieter)
Sint-Pieterskerk Galmaarden 0
Sint-Pieterskerk Galmaarden 1
Sint-Pieterskerk Galmaarden 2
Sint-Pieterskerk Galmaarden 3
Sint-Pieterskerk Galmaarden 4
Sint-Pieterskerk Galmaarden 5
Sint-Pieterskerk Galmaarden 6

De classicistische Sint-Pieterskerk is tegen elke gewoonte in west-oost georiënteerd. Ze werd in 1772 verbouwd en vergroot door de abdij van Vorst.

Van de oorspronkelijke kerk bleef enkel de torenkern uit de 13de eeuw bewaard, benevens enkele elementen uit de 14de eeuw. Omwille van het stijgend aantal inwoners werd de parochiekerk een tweede maal vergroot in 1910.
Het 18de-eeuws kerkmeubilair omvat het hoogaltaar, de zijaltaren, de kerkmeestersbanken, de biechtstoelen en de gebeeldhouwde kansel. In de parochiekerk liggen 21 grafstenen.

De kerk werd geheel gerestaureerd in 1995 en is geklasseerd.