Sint-Pauluskerk Vollezele

Adres (bij benadering) : Bakkerstraat 2 B-1570 Vollezele (Galmaarden), Dekenaat: Lennik, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Lennik
  • Fusiegemeente:Galmaarden
  • Patroon: Sint-Paulus
Sint-Pauluskerk Vollezele 0
Sint-Pauluskerk Vollezele 1
Sint-Pauluskerk Vollezele 2
Sint-Pauluskerk Vollezele 3
Sint-Pauluskerk Vollezele 4
Sint-Pauluskerk Vollezele 5

De parochie Vollezele behoorde oorspronkelijk tot het bisdom Kamerijk. Bij de hervorming der kerkelijke provincies onder paus Paulus IV kwam de Sint-Paulusparochie onder het nieuwe aartsbisdom Mechelen. Behorend tot de dekenij Halle werd de parochie in 1873 toegewezen aan de nieuwe dekenij Herne.

De eerste Sint-Pauluskerk dateerde zeker uit de 14de eeuw. De huidige kerk werd gebouwd in 1776-1777 door de abdij van Vorst. Het gebouw is rechthoekig van vorm, de toren heeft een eigenaardige kap en een peervormige naald. Binnenin heeft de kerk voornamelijk een 18de-eeuws meubilair.