beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem

Adres (bij benadering) : Kerkberg B-1700 Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek), Dekenaat: Asse, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Asse
  • Fusiegemeente:Dilbeek
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 0
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 1
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 2
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 3
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 4
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 5
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 6
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Bodegem 7

De parochiekerk, in laat-gotische stijl, is gebouwd met kalkzandsteen. Wanneer de bouw van de huidige kerk precies werd aangevat, is niet met zekerheid te zeggen. De meeste kunsthistorici situeren de bouw aan het eind van de 15de en begin 16de eeuw.
Opvallend is de kruisingtoren. Eind 17de eeuw worden een uitspringend portaal en een kapel aangebouwd.
Bij de restauratie van 1966 tot 1975 zijn de Romaanse sporen verdwenen en wordt het westerportaal volledig vernieuwd;
In de kerk zijn de beelden, altaren, communiebank, lambrisering, preekstoel en grafstenen interessant.
De kerk wordt in 1938 beschermd monument, de kerkhofmuur in 1981.