Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee

Adres (bij benadering) : Abdij van Park 1 B-3001 Park, Heverlee (Leuven), Dekenaat: Leuven, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Leuven
  • Fusiegemeente:Leuven
  • Patroon: Sint-Jan Evangelist
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 0
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 1
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 2
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 3
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 4
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 5
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 6
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 7
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 8
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 9
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 10
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 11
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 12
Sint-Jan-Evangelistkerk Park, Heverlee 13

Abdijkerk:
De Norberijnen bouwden hun abdijkerk op de top van een natuurlijke helling. Al in 1131 stond er een romaanse kapel. In de 13de eeuw wordt het huidige bedehuis gebouwd, in een mooie maar sobere romaanse stijl. Daar gebeurden geen ingrijpende veranderingen aan tot abt Jan Druys in 1628 het koor verlengde. Onder het koor, dicht bij het hoogaltaar, werd een crypte gebouwd waarin de abten werden bijgezet.

In 1729 begon abt de Waerseghere het uitzicht van de kerk aan te passen aan de smaak van de tijd. Hij liet de romaanse pijlers afbreken, de zijbeuken optrekken, grote ramen aanbrengen en de noordelijke dwarsarm slopen. De zuidelijke dwarsarm werd sacristie. Lekenbroeder Antoon Thijs kreeg de opdracht om de huidige toren te bouwen, waarvan de abt de eerste steen legde in 1729.
In de jaren 1930 werd in de onderbouw van de toren het originele romaanse portaal blootgelegd. Achteraan in de kerk verwijzen enkele kleine romaanse ramen nog naar een vroegere bouwfase.