Karmelietenkerk Elsene

Adres (bij benadering) : Gulden Vlieslaan 40 B-1050 Elsene, Dekenaat: Brussel-Zuid

• Dekenaat:Brussel-Zuid
  • Fusiegemeente:Elsene
  • Patroon: Geen parochiekerk
Karmelietenkerk Elsene 0
Karmelietenkerk Elsene 1
Karmelietenkerk Elsene 2

De kerk op de Guldenvlieslaan (op de grens tussel Elsene en Brussel) is geen parochiekerk maar een kloosterkerk, de Karmelietenkerk, gebouwd in 1861 toen er op de Guldenvlieslaan bijna niemand woonde. Vele boeken 'zeggen' dat de architect van de kerk Appelmans zou zijn maar dit zou niet exact zijn.

De kerk van het Karmelietenklooster blijkt niet een naam van een Heilige te dragen maar werd soms 'église des SS. Joseph et Térèse' omdat op de gevel twee standbeelden staan, een van Sint-Jozef en een van de heilige Theresa.

De kerk is in neobyzantijnse stijl opgetrokken, en werd begin de jaren 1960 'gemoderniseerd'... alles wat beschilderd was (in die stijl) werd overschilderd met een lelijke uniforme rose kleur.

De gevel kerk dit jaar (2011) gerenoveerd...

Het is een kerk voor Franstaligen en voor Viëtnamezen.