Sint-Jan en Niklaaskerk Schaarbeek

Adres (bij benadering) : Brabantstraat 75 B-1030 Schaarbeek, Dekenaat: Brussel-Noord-Oost

Sint-Jan en Niklaaskerk Schaarbeek 0
Sint-Jan en Niklaaskerk Schaarbeek 1
Sint-Jan en Niklaaskerk Schaarbeek 2
Sint-Jan en Niklaaskerk Schaarbeek 3

De gevel van de Sint-Jan-en-Sint-Niklaaskerk, neoclassicistisch van stijl met enkele eclectische kenmerken, volgt de rooilijn van de huizen van de Brabantstraat. De centrale travee onder fronton wordt bekroond door een vierkante klokkentoren. Dankzij de gulheid van Jean-Nicolas Nevraumont, werd de kerk tussen 1847 en 1850 gebouwd naar de plannen van architect
J.P.J. Peeters die de antieke bouwprincipes toepaste volgens de interpretatie van de Lodewijk XVI-stijl. Hieraan dankt de kerk haar algemene imposante voorkomen. In het interieur vallen de massieve Korinthische zuilen op, die verdubbeld zijn om de gewelven te dragen. De corresponderende pilasters ritmeren de zijmuren. Behalve Peeters waren ook de architecten D.
Peeters, E. Carpentier en G. Hansotte bij de bouw van de kerk betrokken. Een opmerkelijk meubilair en een romantisch
orgel van Pierre Schryven vervolledigen het fraaie interieur. Het hoofdaltaar, de communiebank, de preekstoel en enkele standbeelden zijn het werk van beeldhouwer Guillaume Geefs.