kerk Onze-Lieve-Vrouw van Laeken Laken (Bru.)

Adres (bij benadering) : Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 1 B-1020 Laken (Bru.) (Brussel), Dekenaat: Brussel-West

kerk Onze-Lieve-Vrouw van Laeken Laken (Bru.) 0
kerk Onze-Lieve-Vrouw van Laeken Laken (Bru.) 46
kerk Onze-Lieve-Vrouw van Laeken Laken (Bru.) 47
kerk Onze-Lieve-Vrouw van Laeken Laken (Bru.) 48

d het jaar 800 bouwden twee gezusters een kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw om hun overleden broer te gedenken.
In deze kapel was de Heilige Guido een tijdlang koster.

Van heinde en verre kwam men het Onze-Lieve_vrouwbeeldje vereren en werd Maria aanroepen als de Troosteres der Bedrukten. Het beeld dat nu naast het hoofdaltaar staat is een geschen van prinses Sofie, echtgenote van de hertog van Brabant en dochter van de H. Elisabeth van Hongarije.

De eerste kerk, waarvan het koor nog op het kerkhof staat, werd gebouwd rond 1275 in vroeg-Brabantse gotiek. Een legende vertelt don dat het Maria zelf was die de richting en de grootte van de kerk aangaf met een draad.

De Aartshertogen Albrecht en Isabella vonden de omgeving zo mooi dat ze er een buitenverblijf wilden bouwen. De huidige Sint-Annalaan die de kerk met de Sint-Annakapel verbindt, werd op hun wens aangelegd.

De erste koninging der Belgen, Louise-Marie, had een grote verering voor de Lakense Madonna en verlangde in dit kerkje te worden begraven. Enkele dagen na haar dood in 1850 besliste koning Leopold I en de regering een nieuwe kerk met crypte te bouwen als begraafplaats voor de overleden leden van de dynastie. Het ontwerp in neogotische stijl van architect Poelaert, die het Jusititiepaleis bouwde, werd bekroond. Reeds in 1854 legde Leopold I de eerste steen en op 7 augustus 1872 werd de onafgewerkte kerk plechtig ingewijd.

Leopold II besloot de kerk verder af te werken. Het waren de architecten von Schmidt en Groothaert die de voorgevel en de toren (99 meter hoog) uittekenden. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog waren de gevels verre van voltooid. Sindsdien werd er niet meer aan gewerkt, en is de kerk onvoltooid gebleven.

De kerk is nooit geklasseerd, maar in de ogen van het volk is het een historisch monument met een sterke symbolische waarde en betekenis, want zoweld de leden van de koninklijke familie als kardinaal J. Cardijn vinden er hun eeuwige rustplaats.

In tegenstelling tot de buitenkant waarvan bepaalde details enigszins ongewoon zijn, stemt het interieur overeen met wat men van de neogotische stijl mag verwachten. De galerij boven de ingang wordt ingenomen door de drie neogotische orgelkasten van het indrukwekkende orgel met drie speeltafels van Schyven/Van Bever. De kerk bevat een mooi geheel van glasramen. Er is een reeks die put uit het rijke decoratieve arsenaal van de
neogotiek en er zijn enkele figuratieve glasramen van grote kwaliteit. De glasramen in de dwarsbeuk, net als het rozetvenster achteraan werden uitgevoerd door de ateliers Dobbelaere uit Brugge. Zij stellen taferelen voor het uit het leven van Christus. In het linkergedeelte van de dwarsbeuk is er een
glasraam van meester-glazenier Jacobs dat hulde brengt aan de Lakense soldaten die gesneuveld zijn tijdens 1914-18. Men herkent de gezichten van koning Albert I, koningin Elisabeth en kardinaal Mercier.