Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen

Adres (bij benadering) : Kerkstraat 1 B-8957 Mesen/Messines (Mesen (Messines)), Dekenaat: Poperinge, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Poperinge
  • Fusiegemeente:Mesen (Messines)
  • Patroon: Sint-Niklaas
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 0
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 1
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 2
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 3
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 4
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 5
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 6
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 7
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 8
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 9
Sint-Niklaaskerk Mesen/Messines (Mesen 10

De kerk wordt in 1060 gebouwd in opdracht van Adela van Frankrijk. Van oorsprong is het een abdijkerk. Toen werd ze nog de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd. In die tijd telt de kerk drie beuken, is dubbel zo lang en bijgevolg veel groter.

De kerk met crypte wordt samen met de abdij opgericht op de plaats waar volgens de legende gravin Adela op miraculeuze wijze de ongeschonden lichamen vindt van Helwige, Jutta en Giselinde. Deze drie meisjes worden volgens dit toch wel wrede verhaal in 1057 overvallen door oneerbare boswachters. Daarom besluit Onze-Lieve-Vrouw om de jonge vrouwen levend te begraven om zo hun zuiverheid te beschermen. Sindsdien zouden op deze plaats wonderbare genezingen hebben plaatsgevonden.

In 1703, onder het abbatiaat van Marie-Louise Victoire de Crequy, gravin van Mesen, werd door Ignatius De Cock de eerste beiaard geplaatst. Deze werd in 1793 door de revolutionairen ontvreemd. De huidige beiaard werd geplaats op initiatief van de Nieuwe Rederijkerskamer.