Sint-Elisabethkerk Haren (Bru.)

Adres (bij benadering) : Sint-Elisabethstraat 1 B-1130 Haren (Bru.) (Brussel), Dekenaat: Brussel-Noord-Oost

Sint-Elisabethkerk Haren (Bru.) 0
Sint-Elisabethkerk Haren (Bru.) 1
Sint-Elisabethkerk Haren (Bru.) 2
Sint-Elisabethkerk Haren (Bru.) 3
Sint-Elisabethkerk Haren (Bru.) 4

Als oudste gedeelte van dit kleine, landelijke kerkje, gaat de toren meer dan waarschijnlijk terug tot de 12de eeuw.
In de loop der tijden werd het bouwwerk meerder malen uitgebreid: zijbeuk aan de noordelijke kant in Brabantse gotiek uit de 13de eeuw en een nieuw koor aan het eind van de 15de eeuw, zijkapellen en portaal uit de 17de eeuw. Rond 1600 werd het dak door brand vernield.
De aartshertogen Albrecht en Isabella droegen rijkelijk bij voor deh eropbouw van het dak en de klokken voor de nieuwe toren.
De lambrisering, de preekstoel, de communiebank en het orgel, vormen een uitzonderlijk geheel uit de 17de eeuw.