Sint-Vincentiuskerk Evere

Adres (bij benadering) : Sint-Vincentiusstraat 1 B-1140 Evere, Dekenaat: Brussel-Noord-Oost

Sint-Vincentiuskerk Evere 0
Sint-Vincentiuskerk Evere 1
Sint-Vincentiuskerk Evere 2

De kerk van Evere werd gebouwd op de plaats waar vroeger alleen een toren stond die minstens teruggaat tot de 13de eeuw, en die nu deel uitmaakt van de voorgevel van het kerkgebouw. Opgetrokken in plaatselijke zandsteen, is de Sint-Vincentiuskerk, door haal elegante eenvoud, een mooi voorbeeld van landelijke kerkarchitectuur in Brabant.
De kerk werd ingrijpend verbouwd in het begin van de 18de eeuw, uitgebreid in de 19de eeuw en gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog. Binnenin bevinden zich verschillende schilderijen en beelden in polychroom hout uit de 16de, 17de en 18de eeuw.
De moderne glasramen, met scènes uit de Apocalyps, zijn het werk van de meester-glazenier Pierre Majerus (1985).