Sint-Suzannakerk Schaarbeek

Adres (bij benadering) : Blauweregenlaan 30 B-1030 Schaarbeek, Dekenaat: Brussel-Noord-Oost

Sint-Suzannakerk Schaarbeek 0
Sint-Suzannakerk Schaarbeek 1
Sint-Suzannakerk Schaarbeek 2

Deze kerk in gewapend beton werd gebouwd tussen 1925 en 1928. De
werken werden bekostigd door de vrouw van generaal Maes die hiermee
een monument wou oprichten voor haar overleden dochter Suzanne.
Architect Jules Combaz inspireerde zich voor zijn ontwerp op de Onze-
Lieve-Vrouwkerk van Raincy niet ver van Parijs. Opvallend zijn de reusachtige
betonnen pijlers en de monumentale glasramen die grote stukken muur in beslag nemen. De realisatie van de reusachtige glasoppervlakken van 48 m2 door Simon Steger en de beroemde meester-glazenier Florent Jaspar Colpaert duurde niet minder dan zes jaar. Elk glasraam bestaat uit 280 stukken glas die de zonnestralen omzetten in een bonte schakering van kleuren. De buitengewone lichtinval doet vergeten dat de binnendecoratie nooit werd afgewerkt. De 49 meter hoge klokkentoren wordt bekroond door een kruis in gewapend beton dat soms verlicht wordt.