Sint-Niklaaskerk Neder-over-Heembeek (Bru.)

Adres (bij benadering) : Sint-Nikolaasplein 1 B-1120 Neder-over-Heembeek (Bru.) (Brussel), Dekenaat: Brussel-Noord-Oost

• Dekenaat:Brussel-Noord-Oost
  • Fusiegemeente:Brussel
  • Patroon: Sint-Niklaas
Sint-Niklaaskerk Neder-over-Heembeek (Bru.) 0
Sint-Niklaaskerk Neder-over-Heembeek (Bru.) 1
Sint-Niklaaskerk Neder-over-Heembeek (Bru.) 2

Deze dorpskerk dateert tenminste van de 12de eeuw, wanneer Odon van Cambrai ze afstaat aan de abdij van Dielegem. Maar de juiste bouwdatum is evenwel niet bekend.
Gewijzigd doorheen de verschillende periodes werd ze terug opgebouwd in barokke stijl op het einde van de 17de eeuw.
De werken bleven nochtans verschillende decennia aanslepen en de plechtige inwijding greep slechts plaats in 1743.
Ontheiligd in 1932 toen werd beslist om beide parochies van Neder-Over-Heembeek op een enkele plaats samen te brengen, werd de kerk in 1953 gerestaureerd om er een cultureel centrum in onder te brengen.