kerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap Elsene

kerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap Elsene 2
kerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap Elsene 3
kerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap Elsene 4

Het Brugmannplein, niet ver van de gelijknamige laan, wordt gedomineerd door een imposante kerk gebouwd tussen
1932 en 1934 naar de plannen van architect Camille Damman. In tegenstelling tot andere kerken uit dezelfde periode
die volgens meer geometrische volumes zijn opgebouwd, is de Onze- Lieve-Vrouw Boodschapkerk geconcipieerd
volgens een neoromaanse vormentaal die in bepaalde aspecten evenwel ook aanleunt bij de art deco. De vensters en het portaal met getrapte omlijstingen vertonen de typische rondboogvorm van de romaanse kerkbouw. Ook de hoge smalle vensters van de klokkentoren roepen overeenkomst op met de lisenen of Lombardische bogen die karakteristiek zijn voor deze stijl. Hoewel anders uitgewerkt, zijn de vormen in deze kerk even streng gedefinieerd. Zowel de buiten- als binnenkant worden verlevendigd door decoratief metselwerk. Net als bij de Sint-Adrianuskerk van Elsene was baksteen het materiaal waar deze architect het liefst mee werkte. In de zijbeuken bemerkt men vier biechtstoelen en een marmeren bidstoel, alle in art-decostijl. Het zijn creaties van architect Julien De Ridder uit 1937.