beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Martinuskerk Zaventem

Adres (bij benadering) : Kerkplein 1 B-1930 Zaventem, Dekenaat: Vilvoorde, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Vilvoorde
  • Fusiegemeente:Zaventem
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Zaventem 0
Sint-Martinuskerk Zaventem 1
Sint-Martinuskerk Zaventem 2
Sint-Martinuskerk Zaventem 3

De oorspronkelijk Romaanse kerk werd in de 16de en 17de eeuw omgebouwd tot het huidige gotische bouwwerk, dat nogmaals werd vergroot in de 19de eeuw.
Van de Romaanse aanleg bleef slechts de onderbouw van de oostertoren uit ca. 1100 bewaard.
De kerk bezit naast waardevolg meubilair ook een belangrijke collectie schilderijen. In 1994 werd de buitenzijde van de kerk gerestaureerd.
Martinus, de beschermheilige van veel beroepen, kennen we vooral als de bekeerde soldaat die met een zwaard zijn mantel in tweeën sneed en de helft ervan aan een bedelaar gaf. Zo is hij ook afgebeeld op het schilderij dat de 17de-eeuwse kunstenaar Antoon Van Dyck voor deze laatgotische kerk (16de/17de eeuw) vervaardigde. Ze heeft nog sporen van haar romaanse oorsprong.