Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk Gent

Adres (bij benadering) : Sint-Pietersplein 1 B-9000 Gent, Dekenaat: Gent-Stad, Bisdom: Gent

Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk Gent 0
Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk Gent 20
Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk Gent 21
Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk Gent 22

In 1629 werd de eerste steen van de barokke kerk gelegd naar de plannen van Pieter Huyssens. De nieuwe kerk werd opgericht op de funderingen van de vroegere Romaanse abdijkerk die tijdens de godsdienstonlusten op het einde van de 16de eeuw nagenoeg volledig verwoest werd. In 1722 waren de werken klaar.

Tijdens de Franse overheersing verloor de kerk haar functie als bidplaats en werd ze ingericht als opslagplaats. In 1810 kreeg ze haar oorspronkelijke functie terug.

De Sint-Pieterskerk wordt beschouwd als het meesterwerk van Pieter Huyssens. Het grondplan is tweeledig: een axiaal gerichte kerk voor het oostelijk deel dat het monnikenkoor bevatte en westelijk een centraalbouw met koepel. Het koor wordt omgeven door een omgang met halfronde apsis. De achthoekige koepel heeft een omtrek van 50m en een binnendiameter van 12m.

Zowel de opbouw, de vormgeving, de opvatting van de westgevel als de toepassing van een koepelconstructie verraden invloed van de grote renaissancekerken in Rome.

De interieuraankleding met de altaren, de beelden, de afsluitingen, de schilderijen en het meubilair maakten deel uit van het totale concept. Een groot deel van het 17de-eeuwse en 18de-eeuwse interieur verdween toen de Fransen de abdij ophieven en de inboedel geveild werd. Vandaag is de kerk rijk aan kunstschatten, waaronder ook beeldhouwwerken en houtsnijwerken.

Vermeldenswaard is de schitterende Louis XV-afsluiting van gedreven en verguld ijzerwerk die het koor van de omgang scheidt. Dit zeer fijne werk werd in 1742-1749 gerealiseerd door Joseph Maniette uit Cambrai.