beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentBegijnhofkerk Sint-Margaretha Lier

Adres (bij benadering) : Sint-Margaretastraat 1 B-2500 Lier, Dekenaat: Rupel-Nete, Bisdom: Antwerpen

• Dekenaat:Rupel-Nete
  • Fusiegemeente:Lier
  • Patroon: Sint-Margaretha (Margriet)
Begijnhofkerk Sint-Margaretha Lier 0
Begijnhofkerk Sint-Margaretha Lier 1
Begijnhofkerk Sint-Margaretha Lier 2

St. Margarithakerk (beschermd bij K.B. 20 februari 1939)
De bouw van de St. Margarithakerk begint in 1664 en reeds in 1671 wordt ze ingewijd. Pas 100 jaar later is het bovenste gedeelte van de voorgevel, samen met de klokkentoren, voltooid. Dit verschil in tijd uit zich in de bouwstijlen. De kerk is in sobere barokstijl opgetrokken, terwijl de klokkentoren en een gedeelte van de voorgevel meer zijn beďnvloed door de rococo.Het koepeltje draagt een houten lantaarn die klokvormig is afgedekt, waarbij beide elementen zijn afgewerkt met een koperen dakbedekking. Bij de restauratie van de koperen lantaarn heeft men ontdekt dat deze integraal geschilderd is geweest in een kleurschakering die verwijst naar de natuurlijke bouwmaterialen van de kerk. Daarom heeft men beslist de toren in zijn originele toestand te herschilderen.