Sint-Annakerk Gent

Adres (bij benadering) : Sint-Annaplein 1 B-9000 Gent, Dekenaat: Gent-Stad, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Gent-Stad
  • Fusiegemeente:Gent
  • Patroon: Sint-Anna
Sint-Annakerk Gent 0
Sint-Annakerk Gent 1
Sint-Annakerk Gent 2

In 1837 gaf de aanleg van de eerste spoorlijn Gent-Mechelen het startsein voor de ontwikkeling van de Zuidwijk. Het gevolg was een spectaculaire bevolkingsaangroei.

De parochie telde al snel 18.000 zielen voor wie een nieuwe kerk, ter vervanging van de Sint-Annakapel, moest worden voorzien. De kerk zou ten zuiden van het recent aangelegde Sint-Annaplein in de as van de Keizer Karelstraat ingeplant worden.

De plannen werden toevertrouwd aan stadsarchitect Louis Roelandt. Problemen en discussies met betrekking tot de funderingen leidden tot diens ontslag en Roelandt werd vervangen door bouwmeester Jacques Van Hoecke. Onder zijn leiding gingen de werken in 1856 van start.

De inwijding van de nieuwe kerk vond plaats in 1862. De stijl van de kerk is eclectisch met een dominantie van de romaanse en gotische stijl. De voorgevel, met onafgewerkte toren, vertoont een verticaal karakter dat doorbroken wordt door horizontale geledingen.

De rondboogvensters hebben de romaanse vormentaal en de gotische maaswerkversiering. Het interieur is eveneens overwegend neoromaans met neogotische versieringselementen. De monumentale muurschilderingen van kunstschilder Theodoor Canneel geven aan het geheel een oosters-Byzantijnse sfeer.
Baanbrekend in de kerkelijke architectuur is het gebruik van gietijzer voor de hoofdribben en de driepasbogen. De grootste innovatie is de dakoverspanning met twee ijzeren, zg. Polonceauspanten, per travee. Dit kapspant is opgebouwd uit twee onderspannen driehoekige liggers, die verbonden zijn door een trekstaaf. Tot nu toe is de voorgevel en het eerste deel van de zijgevel gerestaureerd.