Sint-Niklaaskerk Gent

Adres (bij benadering) : Cataloniestraat 1 B-9000 Gent, Dekenaat: Gent-Stad, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Gent-Stad
  • Fusiegemeente:Gent
  • Patroon: Sint-Niklaas
Sint-Niklaaskerk Gent 0
Sint-Niklaaskerk Gent 1
Sint-Niklaaskerk Gent 2
Sint-Niklaaskerk Gent 3
Sint-Niklaaskerk Gent 4
Sint-Niklaaskerk Gent 5
Sint-Niklaaskerk Gent 6
Sint-Niklaaskerk Gent 7
Sint-Niklaaskerk Gent 8
Sint-Niklaaskerk Gent 9
Sint-Niklaaskerk Gent 10
Sint-Niklaaskerk Gent 11
Sint-Niklaaskerk Gent 12

Reeds in de 11de of in het begin van de 12de eeuw werd op deze plaats een eerste Romaanse kerk gebouwd. In het begin van de 13de eeuw werd ze vervangen door een nieuwe bidplaats, opgetrokken in Scheldegotiek.

Men startte met het bouwen van de eerste vier traveeŽn van het driebeukig schip. Enkele tientallen jaren later kwamen het volledige schip, het transept en de vieringtoren tot stand. In de 14de en 15de eeuw werden de bouwactiviteiten voortgezet en grepen de eerste verbouwingen plaats. Het koor werd verlengd met twee traveeŽn en uitgebreid met een kooromgang en straalkapellen. In de 16de eeuw had de kerk zwaar te lijden onder de beeldenstormers.

Al van bij het begin kreeg de kerk te kampen met stabiliteitsproblemen als gevolg van onoordeelkundige ingrepen. In de 18de eeuw werden de scheuren en barsten onder een pleisterlaag verborgen, verschillende ramen werden gedicht en tegen de buitenmuren bouwde men huisjes en winkeltjes.

Op het einde van de 19de eeuw was de toestand rampzalig en er volgden verschillende restauraties. De huisjes tegen de kerk werden merendeels gesloopt.

In 1960 werd begonnen met de huidige restauratie. In 1992 konden het koor met de straalkapellen, het transept en de vieringtoren opnieuw worden opengesteld. Momenteel is het schip aan de beurt.

De Sint-Niklaaskerk was van bij haar oprichting de kerk van de rijke kooplieden en van de gilden die aan de Korenmarkt en de haven aan Gras- en Korenlei hun activiteiten hadden. In de kerk hadden ze hun eigen kapel, vandaar de rijkdom aan kunstschatten.

Samen met het gebouw worden zij gerestaureerd en opnieuw in het interieur geplaatst.