Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen

Adres (bij benadering) : Veemarkt 1 B-2800 Mechelen, Dekenaat: Mechelen, Bisdom: Aartsbisdom

Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 0
Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 1
Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 2
Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 3
Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 4
Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 5
Sint-Pieters-en-Pauluskerk Mechelen 6

Harmonieuze 17de-eeuwse barokke jezu´etenkerk, vandaag parochiekerk. Rijk versierd interieur, 14 in de muur ingebouwde houten biechtstoelen en preekstoel die de missionering in de vier werelddelen symboliseert.
De jezu´et Antonius Posson tekende de plannen van de Sint-Pieters-en-Sint-Pauluskerk, een parochiekerk die eertijds door de jezu´eten werd bediend. De orde kreeg in 1611 toestemming om zich in Mechelen te vestigen. Aanvankelijk vonden ze onderkomen in het Keizershof. In 1680 was de nieuwe kerk toegankelijk voor de gelovigen. In 1694 was ze voltooid.
De constructie werd gefinancierd door Antonius Posson en zijn broer Andreas, eveneens jezu´et. Het plan - opgevat als een hallenkerk - zou model staan voor de kerk van Kamerrijk. De attiekvormige gevel met driehoekig bekronend fronton dateert uit het begin van de 18de eeuw. Binnen verdelen hoge composietzuilen de ruimte in drie beuken. De biechtstoelen langs de zijmuren worden door fraai houtsnijwerk van Van der Veken aan elkaar verbonden.

Home ę KerkenInVlaanderen.be