Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk Mechelen

Adres (bij benadering) : Hanswijkstraat B-2800 Mechelen, Dekenaat: Mechelen, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Mechelen
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk Mechelen 19
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk Mechelen 20
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk Mechelen 21

Barokke bedevaartkerk van Lucas Fayd'herbe met het miraculeuze polychrome Mariabeeld, dat jaarlijks in de Hanswijkprocessie wordt meegedragen.
De kerk werd voltooid in 1681, de eerste steenlegging vond plaats op 10 mei 1663.
Binnen vertoont het gebouw een opmerkelijke combinatie van een axiaal grondplan met een centraal plan. Na de derde travee worden de drie beuken inmmers onderbroken door een grote rotonde met twaalfzijdige tamboer, verlicht door twaalf vensters en bekroond door een koepel. Technische problemen tijdens de werken maakten wijzingen aan het origineel plan noodzakelijk. De koepel oefende namelijke een te grote druk uit en de architect was verplicht de overbelaste zuilen te verankeren en trekijzers aan te brengen. Om niet aan het interieur te raken, werd elke zuil met gebosseerd metselwerk omgeven. Boven de vier portalen bevinden zich de bustes van de vier Latijnse kerkvaders, waarvan er twee - die van Sint-Ambrosius en Sint-Augustinus - van Lucas Fayd'herbe zijn, de andere twee - Sint-Gregorius en Sint-Hi�ronymus - zijn van de Mechelse kunstenaar Boeckstuyns (1729).
Paus Johannes Paulus II bad 1985 in deze kerk, die twee jaar later tot basliliek werd verheven.De Hanswijkprocessie vindt elk jaar plaats op de zondag voor Hemelvaart. Praalwagens, paarden, muzikanten, koren en dansgroepen houden de toeschouwers in de ban van een kleurrijk en wervelend schouwspel. Het Heilig Sacrament wordt gedragen door de kardinaal.

Home � KerkenInVlaanderen.be