Sint-Martinuskerk Schelderode

Adres (bij benadering) : Schelderodeplein 1 B-9820 Schelderode (Merelbeke), Dekenaat: Oosterzele, Bisdom: Gent

• Dekenaat:Oosterzele
  • Fusiegemeente:Merelbeke
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Schelderode 0
Sint-Martinuskerk Schelderode 1
Sint-Martinuskerk Schelderode 2
Sint-Martinuskerk Schelderode 3
Sint-Martinuskerk Schelderode 4
Sint-Martinuskerk Schelderode 5
Sint-Martinuskerk Schelderode 6

De Sint-Martinuskerk van Schelderode heeft van haar oorspronkelijke éénbeukige aanleg enkel de noordelijke transeptarm (14e eeuw) bewaard. De achtkantige vieringtoren, in bak- en zandsteenarchitectuur (15e eeuw), werd ca. 1880 hersteld en is sinds12.5.1947 beschermd. Het schip werd in de 18e eeuw vernieuwd en het gewelf bepleisterd. Meubilair (19e eeuw). Stenen doopvont (18e eeuw). Beelden: "Liefdadigheid van Sint-Martinus" (16e eeuw); "Jezus aan het Kruis" (17e eeuw); "Sint-Blasius" (18e eeuw). Schilderij "H.Martinus vernielt Jupiters tempel" (Vlaamse School, 16e eeuw). Kerkschat: Oudenaardse kelk (1768); zes altaarkandelaars in messing (17e eeuw). Grafstenen (18e eeuw).