beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Pieterskerk Lille

Adres (bij benadering) : Kerkstraat 12 B-2275 Lille, Dekenaat: Kempen, Bisdom: Antwerpen

• Dekenaat:Kempen
  • Fusiegemeente:Lille
  • Patroon: Sint-Petrus (Pieter)
Sint-Pieterskerk Lille 0
Sint-Pieterskerk Lille 1
Sint-Pieterskerk Lille 2
Sint-Pieterskerk Lille 3

De 48 meter hoge gotische toren dateert van eind 15de of begin 16de eeuw. De vierkante toren wordt aan elke zijde door trapvormige steunmuren versterkt. Onder het zeshoekig torentje tegen de zuidgevel bevindt zich de torentrap (101 treden). De 2de verdieping werd eertijds de 'comme' genoemd en was de plaats waar het gemeentearchief werd bewaard tot 1818. De neogotische Sint-Pieterskerk werd gebouwd tussen 1912 en 1914 door pastoor Frans Segers. De bedevaartsplaats herbergt merkwaardige kunstschatten zoals zes gepolychromeerde lindehouten beelden van de Mechelse houtsnijder Nicolaas Van der Veken en verscheidene schilderijen van Vlaamse meesters. De toren is beschermd sinds 1936.