Sint-Pieterskerk Sint-Truiden

Adres (bij benadering) : Kwadensteenweg 100 B-3800 Sint-Truiden, Dekenaat: Sint-Truiden, Bisdom: Hasselt

• Dekenaat:Sint-Truiden
  • Fusiegemeente:Sint-Truiden
  • Patroon: Sint-Petrus (Pieter)
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 0
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 1
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 2
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 3
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 4
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 5
Sint-Pieterskerk Sint-Truiden 6

De laat-12de-eeuwse halfronde absis vertoont sierlijke rondboogarcaturen op slanke halfzuiltjes en daarboven een Rijnlandse dwerggalerij. De pseudo-basilica bezit geen transept maar wel een lage westertoren - in feite eerder een narhtex- met 19de-eeuwse spits. Een traptoren ontbreekt. De trapkoker is in de dikte van de muur uitgespaard.
Het alternerend gebruikt, zowel binnen als buiten, van donkerbruine ijzerzandsteen en okergele Wasserstein, levert een picturaal effect op dat herinnert aan de Lombardische architectuur. Afgezien van de halfkoepel boven de absis is het kerkinterieur volledig overkluisd met graatgewelven. In dat opzicht is het de oudste van het land. Het gebouw werd zwaar gerestaureerd op het einde van de 18de eeuw.