Sint-Martinuskerk Zomergem

Adres (bij benadering) : Kerkstraat 1 B-9930 Zomergem, Dekenaat: Zomergem, Bisdom: Gent

Sint-Martinuskerk Zomergem 0
Sint-Martinuskerk Zomergem 1
Sint-Martinuskerk Zomergem 2
Sint-Martinuskerk Zomergem 3

Het oudste deel van de kerk is de vroeggotische kruisingstoren van Doornikse kalksteen.
De toren dateert al van de 13de eeuw. Doorheen de eeuwen werd de kerk vele malen hersteld en uitgebreid.
In 1850 werd de kerk met 10 meter verlengd en kreeg ze een nieuwe westgevel. De plannen waren van architect L. Roelandt.
Tijdens de beide wereldoorlogen leed de kerk veel schade, dit was voornamelijk te wijten aan de ligging vlakbij van het strategische Schipdonkkanaal.
De plattegrond ontvouwt een hallenkerk met drie even brede en even hoge beuken van zes traveeŽn onder afzonderlijke leien zadeldaken.
De vroeggotische vierkante kruisingstoren werd grotendeels herbouwd in 1920-1921 door architect V. Vaerwijck. Hij herstelde de oorlogsschade van 1918.
Het bijzonder rijke interieur van deze parochiekerk omvat ondermeer een rijk gesculpteerde preekstoel van 1868 door P.J. De Cuyper.