Sint-Pieterskerk Assenede

Adres (bij benadering) : Markt 1 B-9960 Assenede, Dekenaat: Evergem, Bisdom: Gent

Sint-Pieterskerk Assenede 0
Sint-Pieterskerk Assenede 1
Sint-Pieterskerk Assenede 2

De oorspronkelijke kerk was een basicale kruiskerk in Doornikse kalksteen.
Maar eeuwen van verbouwingen gaven haar een volledig ander uitzicht.
Vandaag kunnen we deze kerk typeren als een driebeukige hallenkerk. De oudst bewaarde gedeelten van de kerk zijn Romaans en dateren nog uit de late 12de eeuw. De nog bestaande zijkoren zijn vroeggotisch (14de eeuw).
De toren van de kerk werd in verschillende fasen opgetrokken. De tweede geleding dateert uit de 15de eeuw, het bovenste uit de 17de eeuw.
In 1864 werd de gevel van de noordelijke beuk en de westgevel in een neogotisch kleedje gestoken.
Na de brandschade van september 1944, werd de kerk terug opgebouwd door architect A. R. Janssens uit Gent.