Sint-Agathakerk Berlingen

Adres (bij benadering) : Bronstraat 2 B-3830 Berlingen (Wellen), Dekenaat: Borgloon, Bisdom: Hasselt

• Dekenaat:Borgloon
  • Fusiegemeente:Wellen
  • Patroon: Sint-Agatha
Sint-Agathakerk Berlingen 0
Sint-Agathakerk Berlingen 1
Sint-Agathakerk Berlingen 2
Sint-Agathakerk Berlingen 3
Sint-Agathakerk Berlingen 4

De Sint-Agathakerk van Berlingen werd gebouwd op een genivelleerd en deels artificieel opgehoogd “terras” (o.m. het kerkhof). Dit kerk is gelegen op een noordwestelijke helling van de Herkvallei. Daardoor is er een niveau verschil tussen het ommuurd kerkhof op straathoogte en de kerkhofmuur langs de zuidkant dat overeenkomt met de noklijn van de woningen. Vanaf het belendend kerkhof heb je een fraai landschappelijk zicht op de Herkvallei en de historische kasteelsite “Rullingen” aan de overkant van het dal.

De Sint-Agathakerk is typerend voor een (neo)gotisch kerkje in gebakken natuursteen. Er is een opvallende contrast in bouwmaterialen en ouderdom. Bv. het gotische koor (13de- 14de eeuw) uit natuursteen en het neogotische, bakstenen schip (1851-1865).
Tegen de zuidelijke kerkgevel vind je twee gaaf bewaarde grafmonumenten uit de 17de eeuw terug nl. het grafkruis van molenaar Thomas Devue en diens echtgenote Catharina Groven, en een grafsteen van het echtpaar Meugens-Van den Duwey.

In het bepleisterd interieur staan er houten zitbanken. Ook vind je er een tal van pronkstukken terug in deze kerk bv. een biechtstoel uit de 17de eeuw gekenmerkt door zijn houtsnijwerk van laat-barok, een preekstoel uit de 18de eeuw gekenmerkt door zijn houtsnijwerk in Luikse rococo (rococialle- en schelpmotieven), een hout gepolychromeerd triomfkruis uit de 16de eeuw enz.