beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Amanduskerk Geel

Adres (bij benadering) : Markt 1 B-2440 Geel, Dekenaat: Zuiderkempen, Bisdom: Antwerpen

• Dekenaat:Zuiderkempen
  • Fusiegemeente:Geel
  • Patroon: Sint-Amandus
Sint-Amanduskerk Geel 0
Sint-Amanduskerk Geel 1
Sint-Amanduskerk Geel 2
Sint-Amanduskerk Geel 3
Sint-Amanduskerk Geel 4

Als geen ander overheerst de majestueuze Sint-Amandskerk (1489-1547) het enorme Geelse marktplein. De decanale kerk is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek én Kempense baksteengotiek. Bovendien is ze een uniek barokinterieur rijk, waaronder een vroeg 18de eeuws kerkorgel, en een enorme schat aan religieuze kunstvoorwerpen.

Een klimpartij via smalle draaitrappen leidt je tot net onder de klokken van de Sint-Amandskerk. De bijna 60 meter hoge toren is letterlijk het toppunt van de Geelse markt en omgeving. In de zuidgevel van de zeskantige witstenen toren werd een monument geplaatst dat aan de Boerenkrijg herinnert. Eind vorige eeuw werd de toren volledig gerestaureerd. Bij mooi weer kan je genieten van een onvergetelijk panoramisch zicht over Geel en omgeving!

De Sint-Amandskerk is gans het jaar iedere dinsdag, van 10 tot 12 uur, gratis toegankelijk voor een individueel bezoek. Van april tot en met september eveneens van dinsdag tot en met vrijdag, én op zondag, van 14 tot 17 uur.

De decanale kerk van Geel (1489-1547) is gewijd aan Amandus, de patroonheilige van de apothekers. Het exterieur is gotisch, het interieur overwegend barok.

Toren ca. 1400-1450 en eind 15de eeuw.
Driebeukig kerkschip, kruisbeuk en koor in Kempische baksteengotiek (1490-1532).
Hoofdaltaar (1749-1748, Theodoor Verhaegen).
Sint-Jorisaltaar (ca. 1618 , Hans van Mildert)
Koorafsluiting (1691-1694, Pieter I Scheemaeckers)
Preekstoel (ca. 1734, Willem Ignatius Kerrickx)