Sint-Martinuskerk Roesbrugge, Roesbrugge-Haringe

Adres (bij benadering) : Roesbruggeplein 7 B-8972 Roesbrugge, Roesbrugge-Haringe (Poperinge), Dekenaat: Poperinge, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Poperinge
  • Fusiegemeente:Poperinge
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Roesbrugge, Roesbrugge-Haringe 0
Sint-Martinuskerk Roesbrugge, Roesbrugge-Haringe 1
Sint-Martinuskerk Roesbrugge, Roesbrugge-Haringe 2

De bouw van deze transeptloze hallenkerk ter vervanging van de in 1793 verwoeste kapel, startte in 1805. Slechts één beuk ervan werd in 1805-1806 voltooid, waarna de bouwwerken pas vanaf 1826 hervat werden, om in 1837 met het optrekken van een opmerkelijk neoklassieke belvédèretoren naar ontwerp van de Ieperse architect Lernould voltooid te worden.
.
De toren werd in 2000 gerestaureerd.

De driebeukige neoclassicistische Sint-Martinuskerk van 1836 in Roesbrugge bezit overwegend 19e eeuws neogotisch meubilair. Voorts een 17e eeuwse biechtstoel, een laat-18e eeuwse preekstoel met Sint-Petrusbeeld onder de kuip en op de panelen Sint-Jan de Evangelist en de drie Goddelijke Deugden.

De communiebank van ca. 1836 is van smeedijzer en koper, de doopvont van ca. 1836 van wit en zwart marmer.

De predikstoel en borstbeeld van Sint-Martinus zijn van de hand van J.F. Michiels uit Brugge.

In de St.-Martinuskerk hangt een eikenhouten kroonluchter, doormeter 1,8 meter, hoogte 3,4 meter, met een gewicht van 420 kilogram.