Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Watervliet

Adres (bij benadering) : Stee 10 B-9988 Watervliet (Sint-Laureins), Dekenaat: Eeklo, Bisdom: Gent

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Watervliet 0
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Watervliet 1
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Watervliet 2

Na de herindijking van de Christoffelpolder werd deze basicale kruiskerk opgericht door Hiëronymus Lauwerijn, tevens stichter van het nieuwe Watervliet, in 1501.
De toren dateert pas van 1891-1893.
Het indrukwekkende interieur bevat een uitzonderlijk rijk meubilair en talrijke kunstwerken. Het barokke hoofdaltaar (tweede helft 17de eeuw) is gemaakt uit wit marmer en is het werk van Lucas Fayd'herbe . In het koor vinden we nog de grafsteen van de stichter H. Lauwerijn.
Het schilderij 'Madonna in de bloemenkrans' dateert van het eind van de 17de eeuw en is van de hand van Daniël Seghers, vriend en medewerker van P.P. Rubens.
Het pronkstuk is het 16de-eeuwse drieluik 'Nood Gods', toegeschreven aan de Meester van Frankfurt. Maar noch de auteur noch de datering van het schilderij zijn met zekerheid gekend.
Het prachtige orgel dateert van 1643; het is een indrukwekkende creatie van Bruggeling Boudewijn Ledon.