Sint-Lambertuskerk Herten

Adres (bij benadering) : Hertenstraat 21 B-3831 Herten (Wellen), Dekenaat: Borgloon, Bisdom: Hasselt

• Dekenaat:Borgloon
  • Fusiegemeente:Wellen
  • Patroon: Sint-Lambertus
Sint-Lambertuskerk Herten 0
Sint-Lambertuskerk Herten 1

De Sint-Lambertuskerk is een zaalkerk in 1693 gebouwd in opdracht van Willem van Geloes, kannunik van Sint-Gereon in Keulen en heer van Herten; en heeft zowel kenmerken van de barok als van het classicisme, vandaar de stilistische typering "classicerende barok".
Ze is opgetrokken in baksteen met lagen witte kalksteen. Ze heeft een voorstaande westertoren en een halfrond kooreind.
Bij een latere verbouwing is de noordelijke zijbeuk aangebouwd.
Het bepleisterd en sober interieur is vooral interessant omwille van zijn origineel altaar, het rocococstucwerk in het koor en een drietal grafstenen uit de 15de en 18de eeuw. De middenbeuk heeft een vlakke zoldering, de zijbeuk een hellend plafond. In de basicale gevel, op de scheiding van midden- en zijbeuk, zijn de contouren van de oorspronkelijke rondboogramen nog zichtbaar.
Het 18de-eeuws stucwerk, aangebracht boven de eiken sacristiedeuren, is gebaseerd op liturgische taferelen en symbolen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Verder vestigen we de aandacht op:

• wijwatervat (in het portaal onder de toren), gotische sokkel in hardsteen, 15de eeuw; kuip ca. 1700;

• hoofdaltaar, classicerende barok, 1693; vervaardigd in witte steen en beschilderd hout. Op het tabernakel staat een polychroom beeld van de patroonheilige, Sint-Lambertus, voorgesteld als bisschop met een mijter en een kerkmodel als meest opvallende attribten;

• gotische grafsteen van Gerard van den Edelbampt;

• grafsteen van de familie de Geloes;

• vier moderne glasramen (1988) in de rondboogramen van de kerk.

• een glasraam met de afbeelding van Sint-Lambertus in de zijbeuk;

• eikenhouten communiebank, einde 17de eeuw.