beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik

Adres (bij benadering) : Dorp 1 B-1750 Sint-Martens-Lennik (Lennik), Dekenaat: Lennik, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Lennik
  • Fusiegemeente:Lennik
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 0
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 1
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 2
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 3
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 4
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 5
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 6
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 7
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 8
Sint-Martinuskerk Sint-Martens-Lennik 9

De oorspronkelijk romaanse kerk stamt uit de 12de eeuw. Verwijzingen hiernaar vindt men in de noordgevel, de dichtgemetselde rondboogvensters in het schip en het westelijke deel van het koor, alsook de zware vierkante pijlers van de vliering die de oorspronkelijk centrale klokkentoren ondersteunden. In de loop der tijden onderging de kerk talrijke wijzigingen: de transepten werden in de 14de eeuw en de westtoren in de 15de eeuw toegevoegd. De zuidelijke zijbeuk werd na de brand van 1592 in Brabantse gotiek herbouwd. De doopkapel in de noordelijke zijbeuk dateert van 1797. De kerk kreeg een grondige restauratie in 1907. De sacristie en het magazijn dateren uit deze periode, evenals de reconstructie van de romaanse venstertjes van het koor.