Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik

Adres (bij benadering) : Markt 1 B-1750 Sint-Kwintens-Lennik (Lennik), Dekenaat: Lennik, Bisdom: Aartsbisdom

• Dekenaat:Lennik
  • Fusiegemeente:Lennik
  • Patroon: Sint-Quintinus
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 0
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 1
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 2
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 3
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 4
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 5
Sint-Quintinuskerk Sint-Kwintens-Lennik 6

Met de bouw van het schip werd gestart vanaf de 11de eeuw. Deze romaanse kern is nog te zien in het ruwe, onregelmatige metselwerk. Het vroeggotische koor stamt uit de tweede helft van de 13de eeuw. De zuidgevel is gebouwd in Brabantse gotiek en in de zijbeuken zijn enkele renaissancekenmerken aanwezig. In de nissen van de zuidgevel stonden vroeger de beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Gertrudis en Sint-Kwintinus, nu in de kunstkapel van de kerk opgesteld.
Tijdens de heropbouw, na de brand van 1858, werd de kerk in westelijke richting met één travee verlengd. De torenspits is met zijn 44 meter de hoogste van Brabant.
De schilderijen 'Marteling van Sint-Kwintinus' en 'Kruisiging' zijn van de hand van Gaspar De Crayer.