beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Martinuskerk Sint-Truiden

Adres (bij benadering) : Stapelplaats 68 B-3800 Sint-Truiden, Dekenaat: Sint-Truiden, Bisdom: Hasselt

Sint-Martinuskerk Sint-Truiden 0
Sint-Martinuskerk Sint-Truiden 1

Het oudste deel is de toren uit circa 1550. Het is een vroeg voorbeeld van de religieuze renaissancearchitectuur, hoewel het nog talrijke laatgotische elementen bevat. De renaissancekenmerken komen tot uiting in de horizontale geleding, de symmetrische opbouw en enkele versieringen. Laatgotisch zijn het portaal en de steunberen met pinakels. De toren heeft een drieledige naaldspits als bekroning. De kerk is een neo-Romaanse kruisbasiliek uit 1895. Het eenvoudig gebouw heeft rondboogvensters en dwerggalerijen in de apsis. Het interieur is sober en vrij donker. De vlakke houten zoldering, verdeeld in panelen, is 17de eeuws. Ze is beschilderd met wapenschilden. De apsis is afgedekt met een halve koepel. Het hoogaltaar is vervaardigd uit Italiaans albast. Waar het koor begint, hangt een 16de eeuwse calvariegroep in gepolychromeerd hout. Verder bevindt zich er een prachtige reeks heiligenbeelden, gaande van de 16de tot de 18de eeuw.