Sint-Hadrianuskerk Handzame

Adres (bij benadering) : Handzameplein 1 B-8610 Handzame (Kortemark), Dekenaat: Torhout, Bisdom: Brugge

Sint-Hadrianuskerk Handzame 0
Sint-Hadrianuskerk Handzame 1
Sint-Hadrianuskerk Handzame 2

De Sint-Hadrianuskerk (1614) is een gotische driebeukige hallenkerk, zolas er in de Westhoek veel zijn.
In 1921-1922 werd de kerk heropgebouwd na de ernstige beschadigingen tijdens de 1e Wereldoorlog.

Zowel binnen als buiten heeft de kerk haar vroeger uitzicht nagenoeg behouden. Aan de kerk werd een nieuwe elegantere neogotische torenspits gegeven. Binnenin is de invloed van de neogotiek ingrijpender geweest.

Het accentueren van constructieve elementen als bogen en zuilen en het verhogen van het gewelf onder de vieringtoren (1921-1922) hebben van het interieur van de kerk een authentieke neogotische ruimte gemaakt.

Deze neogotische decoratie dateert uiteraard van na WO I.