Sint-Martinuskerk Werken

Adres (bij benadering) : Werkenplein 17 B-8610 Werken (Kortemark), Dekenaat: Torhout, Bisdom: Brugge

Sint-Martinuskerk Werken 0
Sint-Martinuskerk Werken 1
Sint-Martinuskerk Werken 2

De Sint-Martinuskerk gaat terug op een Romaans bedehuis van omstreeks 1200.

Tot WO I bleven van de Romaanse kerk enkel de achtkantige vieringtoren, de noordelijke transeptgevel en een deel van de westgevel bewaard. Het koor en de beuken dateerden uit 1617.

In 1918 werd de kerk vernield. Ze werd van 1922 tot 1925 naar de plannen van de Brugse architecten Theo Raison en Jozef Viérin wederopgebouwd.

De noordelijke transeptgevel werd in de oorspronkelijke veldsteen heropgetrokken en van drie Romaanse boogvensters voorzien. Het Romaanse noordportaal met zuiltjes is nog authentiek.

In 1943 brandde de kerk uit, maar van 1948 tot 1950 werd ze gerestaureerd door architect Jozef Viérin.

De brandglasramen uit 1952-12954 van de Brugse glazenier Michiel Martens brengen teksten en voorstellingen met betrekking tot de geschiedenis van de kerk.

De Sint-Martinuskerk met de populieren en linden, de beukenhaag, de authentiek, rondvormige kruisweg met 7 kapelletjes en de Hoge Andjoen zijn als landschap beschermd.