Sint-Martinuskerk Koolskamp

Adres (bij benadering) : Dorpsplein B-8851 Koolskamp (Ardooie), Dekenaat: Roeselare, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Roeselare
  • Fusiegemeente:Ardooie
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Koolskamp 0
Sint-Martinuskerk Koolskamp 1
Sint-Martinuskerk Koolskamp 2

Door verruimingswerken werd de oorspronkelijke kapel een laatromaanse kerk in de 13-de eeuw.
In 1526 werd ze hersteld en omgebouwd tot een grotere driebeukige hallenkerk in laatgotische stijl.
Het kerkschip werd in 1893 met twee traveeŽn uitgelengd tot 42 meter alsook verbreed.
Ze werd op 16 oktober 1918 gedynamiteerd, waarbij de achthoekige 13-de eeuwse vieringstoren werd vernield.
In 1924 werd de kerk neo-gotisch herbouwd. Alleen de toren kreeg een romaans uitzicht.

Tot de kerkschatten behoren de 16-de eeuwse torenmonstrans, de 18-de eeuwse communiebank en de kerkmeestersbank. (17-de eeuw)