beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Martinuskerk Ardooie

Adres (bij benadering) : Marktplein 24 B-8850 Ardooie, Dekenaat: Roeselare, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Roeselare
  • Fusiegemeente:Ardooie
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Ardooie 0
Sint-Martinuskerk Ardooie 1
Sint-Martinuskerk Ardooie 2

Omstreeks 1559 werd in Ardooie een gotische kerk opgetrokken, toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk had onder de tweede helft van de 16de eeuw zwaar te lijden onder de godsdiensttroebelen en werd in 1638 getroffen door een brand.
In de periode 1640-1650 werd ze volledig hersteld.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Sint-Martinuskerk door het Duitse leger opgeblazen. Bij de wederopbouw, in 1920, werd de oorspronkelijke vieringtoren geďntegreerd in de zuidelijke zijbeuk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk, op deze toren na, opnieuw volledig verwoest. De 16de-eeuwse toren werd als enig restant van de gotische kerk geďntegreerd in een nieuwbouw uit 1947-1949 naar een ontwerp van architect Impe.

Toren: beschermd monument: K.B. 20 februari 1939

Bron:Monumentaal West-Vlaanderen van Jeroen Cornilly