O.L.Vr. Geboortekerk Donk

Adres (bij benadering) : Dorpsstraat 8 B-3540 Donk (Herk-de-Stad), Dekenaat: Herk-De-Stad, Bisdom: Hasselt

• Dekenaat:Herk-De-Stad
  • Fusiegemeente:Herk-de-Stad
  • Patroon: O.L.Vr. Geboorte
O.L.Vr. Geboortekerk Donk 0
O.L.Vr. Geboortekerk Donk 1
O.L.Vr. Geboortekerk Donk 2
O.L.Vr. Geboortekerk Donk 3
O.L.Vr. Geboortekerk Donk 4

Door een ommuurd kerkhof omgeven classicistisch zaalkerkje, gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal. Gebouwd naar de plannen van architect G. Dereux. In 1940 zwaar beschadigd, en hersteld tijdens de oorlog.

Plattegrond: ingebouwde westertoren, éénbeukig schip van vier traveeën., transept van één travee (toevoeging van 1895), en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door sacristieën. Bakstenen gebouw op een ijzerzandstenen plint.

De westgevel is voorzien van een hoge, kalkstenen plint en kalkstenen hoekbanden. Rondboogportaal, ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting, voorzien van imposten, geprofileerde druiplijst en sluitsteen. Erboven, in een arduinen omlijsting met druiplijst, kalkstenen gevelsteen met wapenschild, mijter, tweekoppige adelaar, opschrift: SIC PLACET DOMINO en bouwjaar 1752; hierboven een rondboogvenster in vlakke, kalkstenen omlijsting met regelmatig geplaatste negblokken.

Vierkant torentje, voorzien van kalkstenen hoek banden en getoogde, kalkstenen galmgaten, één op elke zijde; klokvormige spits met lantaarn en peervormige bekroning (leien).

Schip, transept en koor zijn voorzien van vensters van het hoger beschreven type, gekoppeld in de transeptarmen; deze zijn afgezoomd met ijzerzandstenen hoekbanden. Zadeldaken (leien).

Volledig bepleisterd interieur, met eenvoudig Lodewijk XV-stucwerk; vlakke zolderingen.

Meubilair:

• Barok altaardoek, voorstellend de gekruisigde Christus (XVIII)
  • Liggende O.-L.-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (XVI)
  • barok St.-Hubertusbeeld, gedecapeerd lindehout (XVIII)
  • Twee Lodewijk XV-zijaltaren
  • Eiken koorlambrizering, Lodewijk XV
  • twee eiken biechtstoelen, Lodewijk XV, Luiks
  • romaanse, kalkstenen doopvont.
  • Grafsteen van 1749
  • twee renaissancedeuren in het portaal

DE DIJN C.G., op. cit., p. 11.

Op het kerkhof, kapel op rechthoekige plattegrond; bakstenen gebouwtje onder gebogen zadeldak (leien).

Meubilair: gepolychromeerd, volks kruisbeeld.

Bron: Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 6n 2 (He-Z)