Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Vliermaalroot

Adres (bij benadering) : Dorpsplein 1 B-3721 Vliermaalroot (Kortessem), Dekenaat: Diepenbeek Kortessem, Bisdom: Hasselt

• Dekenaat:Diepenbeek Kortessem
  • Fusiegemeente:Kortessem
  • Patroon: O.L.Vr. Hemelvaart
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Vliermaalroot 0
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Vliermaalroot 1
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Vliermaalroot 2
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Vliermaalroot 3

De kerk werd gebouwd tussen 1864 en 1867 en werd opgetrokken in Neo-Romaanse stijl.
De plattegrond bestaat uit een ingebouwde toren, een middenbeuk van vier traveeën, zijbeuken van vijf traveeën en een langgerekt eenbeukig koor van één travee met een halfronde sluiting. De toren telt vier bouwlagen van onderling ongelijke hoogte. In het koor bevindt zich het kleine klokje van de voormalige kapelanie.

De parochiekerk van Vliermaalroot, gebouwd tussen 1864 en 1868, heeft twee patroonheiligen: Sint-Eligius en Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming. Vermits vliermaalroot tot 1839 een kapelanie van Vliermaal was, heeft het voorheen nooit een volwaardige kerk gehad.
Het huidig bakstenen gebedshuis leunt stilistisch aan bij de neo-Romaanse architectuur; sommige onderdelen vertonen echter duidelijke kenmerken van de neogotiek en het neoclassicisme. Ook het meubilair en de aankleding van het interieur zijn neo-Romaans en dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.