beschermd monument - patrimoine protégé - protected monumentSint-Martinuskerk Aarsele

Adres (bij benadering) : Aarsele-dorp 1 B-8700 Aarsele (Tielt), Dekenaat: Tielt, Bisdom: Brugge

• Dekenaat:Tielt
  • Fusiegemeente:Tielt
  • Patroon: Sint-Martinus
Sint-Martinuskerk Aarsele 0
Sint-Martinuskerk Aarsele 1
Sint-Martinuskerk Aarsele 2

Omstreeks 1250 werd in Aarsele een vroeggotische kerk gebouwd, toegewijd aan Sint-Martinus. Deze kerk werd in 1779 op het koor, het transept en de vieringtoren na, volledig afgebroken en in classicistische stijl herbouwd. Het huidige neogotische kerkgebouw werd in 1908-1912 opgetrokken volgens de plannen van de Kortrijkse architect Jules Carette. Het vroeggotische koor, transept en vieringtoren werden in de neogotische kerk geďntegreerd. Koor en transept werden ingrijpend verbouwd. Enkel de toren behield zijn 13de-eeuwse uitzicht. De vieringtoren is opgetrokken in veld- en Doornikse steen. De bijna vierkante onderbouw gaat door middel van spitsboogvormige trompen over in de achthoekige bovenbouw. Deze klokkenverdieping wordt aan elke zijde door een spitsboogvormig galmgat doorbroken.

Bron: Monumentaal West-Vlaanderen van Jeroen Cornilly

Een bezoek is beslist een aanrader: men wordt meteen aangenaam verrast door de prachtige gebrandschilderde ramen, die de sfeer van de kerk bepalen.
Daarnaast bevat het interieur een merkwaardige barokkansel (1687) en een schilderij uit de 17de-eeuwse Vlaamse school.
De laatste vernieuwde glasramen zijn gemaakt door Maurice Nevens, monumentaal kunstenaar en ex-leraar aan het hoger Sint-lucasinstituut te Gent.

Aarsele is vermaard als bedevaartsoord van de Waalse broeder van de Christelijke Scholen, Mutien-Marie (1869-1917), die zalig verklaard werd. Met de giften van de vereerders werd in 1988 een beeld geplaatst, dat na de heiligverklaring in 1989 een vaste plaats kreeg in de Aarseelse parochiekerk.