O.L.Vr. Bezoekingkerk Godsheide, Hasselt

Adres (bij benadering) : Kiezelstraat 171 B-3500 Godsheide, Hasselt, Dekenaat: Hasselt, Bisdom: Hasselt

• Dekenaat:Hasselt
  • Fusiegemeente:Hasselt
  • Patroon: O.L.Vr. Bezoeking
O.L.Vr. Bezoekingkerk Godsheide, Hasselt 0
O.L.Vr. Bezoekingkerk Godsheide, Hasselt 1
O.L.Vr. Bezoekingkerk Godsheide, Hasselt 2

In 1869, elf jaar na de inwijding van haar eerste volwaardige kerkgebouw, kwam de parochie Godsheide ook nog in het bezit van een pijporgel. Dit werd vervaardigd door Peter-Jan Vermeulen (�1830-�1910) uit het Nederlands-Limburgse stadje Weert, voor de som van 3300 frank. Hierin was niet het meubel begrepen, dat voor 425 frank apart geleverd werd door een zekere S. Parras, eveneens uit Weert. Het bouwcontract bleef niet bewaard, maar de oorspronkelijke opbouw kon makkelijk afgelezen worden uit de toestand waarin het instrument zich aandiende v��r de restauratie. De enige vermeldenswaardige ingrepen uit latere tijden zijn de plaatsing van een nieuwe blaasbalg in 1924 door Jules Geurts uit Berchem, de installatie in 1943 van een elektrische ventilator, en enkele lichte wijzigingen en schoonmaak van het orgel in 1958 door Alfons Joris uit Hasselt. Bij het aanvatten van de restauratie, in 1995, was het orgel al twintig jaar buiten gebruik (in 1978 werd een eerste elektronium aangekocht).

Home � KerkenInVlaanderen.be